Färskpotatissallad
Ingredienser 4 portioner:
1 kg potatis
1 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
2 tsk fransk senap
grovmalen svartpeppar
1 knippa salladslök eller 1 röd lök
2 msk hackad gräslök
1. Koka potatisen med skalet på, eller om det är en fast sort så skalas och tärnas den i stora bitar (det går snabbare, men då får man passa så att den inte kokar sönder).
2. Blanda olivolja, vinäger, senap och kryddor.
3. Ånga av potatisen, skala och tärna den.
4. Häll dressingen över den varma potatisen och blanda väl.
5. Skär salladslöken eller hacka rödlöken fint. Vänd ner löken i potatisen och servera salladen varm.
Servera gärna på buffébordet till kallskuret kött eller till grillade kycklingfiléer, gris- eller nötkött.
Potatis och ugnsrostade grönsaker
Ingredienser 4 portioner:
4 potatisar
2 morötter
2 paprikor
1 squash
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
10 färska champinjoner
12 cocktailtomater eller 4 vanliga tomater
1 msk olivolja
1-2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
1. Skala potatisarna och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor. Skala morötterna och skär dem i skivor eller stavar. Kärna ur och dela paprikorna i bitar. Skiva squashen i 1-1,5 cm tjocka skivor. Skala rödlöken och dela den i klyftor samt hacka vitlöksklyftorna fint. Skiva champinjonerna.
2. Lägg allting i en bunke, blanda och ringla över oljan.
3. Lägg över allting i en långpanna eller ugnssäker form, krydda och stek grönsakerna i ugnen i 200 grader i ca. 15-20 min.
4. Tillsätt tomaterna och stek ytterligare i ca 5 min.
Hasselbackspotatis
Ingredienser 4 portioner:
8-12 potatisar
4 msk smör
1 tsk salt
2 msk ströbröd
1. Skala potatisen och skär tunna skivor i den. (Inte helt igenom, den ska hänga ihop nertill). Tips: Lägg potatisen utanför kanten på en skärbräda och skär med kniven tills det tar stopp mot skärbrädan.
2. Bryn hälften av smöret i en liten långpanna och lägg sedan i potatisen. Fördela resten av smöret i klickar ovanpå potatisarna eller använd flytande margarin och pensla på det.
3. Strö på salt och stek i mitten av ugnen i 250 grader i ca 40 min.
4. Häll smöret som finns i långpannan över potatisen lite då och då under gräddningstiden.
5. Strö över ströbrödet efter halva tiden.
Klyftpotatis
Ingredienser 4 portioner:
1 kg potatis, fast
2 msk matolja/smör
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
ev. 1-2 tsk timjan
1. Skrubba potatisen och skär den därefter i klyftor.
2. Låt potatisklyftorna koka i en kastrull ca. 4-5 minuter.
3. Lägg ut dem på ett bakplåtspappers i en ugnsplåt eller i en ugnssäker form.
4. Ringla eller spraya olja över potatisen och krydda därefter med salt, peppar och eventuellt timjan.
5. Ställ in plåten i mitten av ugnen i 225 grader ca. 30-40 minuter eller tills potatisen har fått lite färg och känns klar.
Potatisrätter/-tillbehör
2. Hasselbackspotatis
3. Potatis och ugnsrostade grönsaker
4. Färskpotatissallad
5. Somrig potatissallad
Billiga & enkla köttfärsrätter
Billigt & enkelt
Kyckling
Skinka
Kassler
Kött
Köttfärs
Skaldjur
Fisk
Vegetariskt
Lax och pasta med gorgonzolasås
Ingredienser 4 portioner:
150 g rökt lax
5 dl grädde
200 g gorgonzolaost
300 g valfri pasta
salt
svartpeppar
1. Koka upp vatten och lägg i pastan.
2. Skär den rökta laxen i bitar.
3. Häll grädden i en kastrull och smula i gorgonzolan. Värm tills osten smälter.
4. När pastan är klar lägger du ner den och den rökta laxen i gräddsåsen. Blanda och låt sjuda tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
OBS! Låt inte gräddsåsen sjuda för länge. Lyft av kastrullen så fort såsen börjar tjockna.
Enkla köttfärsbiffar
Ingredienser 4 portioner:
4 msk ströbröd
1 dl vatten
2 dl creme faiche
1 påse Fransk löksoppa
400-600 gram köttfärs
1 ägg
1. Blanda ströbrödet med vatten och låt den svälla en stund.
2. Tillsätt sedan creme fraiche och påsen med löksoppa och blanda ihop.
3. Rör i färsen och ägget och blanda smeten väl.
4. Forma till mindre biffar, lägg i en ugnsform och pensla sedan med smält eller flytande magarin. Stek i ugnen i 200 grader i ca 25 min.
Krämig kycklingwok med kokosmjölk
Ingredienser 4 portioner:
500 g kycklingfiléer
Matfett
Salt och svartpeppar
2 krm Thai röd eller grön currykrydda
500 g djupfrysta wokgrönsaker
400 g kokosmjölk
1,5-2 tsk röd currypasta
250 g valfria nudlar
1. Skär kycklingfiléerna i små bitar, ca. 2x2 cm.
2. Smält lite matfettet i en gryta eller i en stor stekpanna. Bryn och krydda kycklingen.
3. Lägg i wokgrönsakerna och se till att de blir tinade.
4. Koka nudlarna enligt anvisningarna.
5. Häll i kokosmjölken och currypastan och låt allt puttra.
6. När nudlarna är klara blandar du i dem med resten av ingredienserna. Smaka av med kryddor och currypasta.
Kycklingrulader med medelhavssmak
Ingredienser 4 portioner:
4 kycklingfiléer
100 g soltorkade tomater
1/2 kruka basilika
8 baconskivor
Matfett
1. Dela filéerna på längden så de blir hälften så tjocka. Gör ett snitt i filéerna och banka ut dem med hjälp av botten på en kastrull eller något annat.
2. Lägg en bit tomat och några basilikablad på varje kycklingschnitzel och rulla ihop.
3. Rulla en baconskiva runt om varje kycklingrulad och fäst ev. med en tandpetare.
4. Stek eller grilla ruladerna i medelvärme tills de fått vacker färg. Sänk värmen och låt dem bli genomstekta, ca 10 min.
Servera med t ex. en passande potatisrätt.
Enkla & festliga kötträtter
Enkla & festliga kycklingrätter
Helg & festkötträtter
Helg & festkycklingrätter
Fläskfilégryta med champinjoner
Ingredienser 4 portioner:
600 g fläskfilé
1 gul lök
250 g färska champinjoner
Salt & svartpeppar
matfett
1 mörk oxbuljongtärning
2 dl valfri creme fraiche
1. Putsa och skiva upp fläskfilén.
2. Värm upp en gryta eller stor stekpanna med matfett i.
3. Skala och hacka löken samt skiva champinjonerna.
4. Bryn fläskfilén i omgångar, krydda och lägg sedan upp dem på ett fat.
5. Fräs lök och champinjoner.
6. Tillsätt buljong och creme fraiche och lägg sedan i köttet och smaka av med salt och peppar.
Servera t ex. med en passande potatisrätt eller tagliatelle.
Gratinerade herrgårdskycklingfiléer
Ingredienser 4 portioner:
4 kycklingfiléer
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gratinering:
2 dl creme fraiche
50 g hackad rökt skinka
2 msk hackad persilja
1 tsk fransk senap
2 dl riven ost
1. Stek kycklingfiléerna i ugn eller stekpanna.
2. Krydda och lägg dem i en ungssäker form.
3. Blanda och bred blandningen över kycklingen.
4. Gratinera mitt i ugnen 20-25 minuter.
Serveras med klyftpotatis eller ris.
Inbakad fläskfilé med vitlöksost
Ingredienser 4 portioner:
600 gram fläskfile
1 msk smör
1½ tsk salt
svart- eller vitpeppar
2-3 plattor fryst smördeg
1 ask vitlöksost (tex Boursin)
1 ägg till pensling
1. Tina smördegsplattorna. Lägg dem lite omlott och kavla ut till en stor sammanhängande platta.
2. Putsa fläskfilén och ta bort alla hinnor. Skär ca 1 cm tjocka skivor och platta till dem lite med handen.
3. Stek dem på båda sidorna och krydda med salt och peppar.
4. Ställ fläskfiléskivorna på högkant och bred vitlöksost emellan och eventuellt runtom. Lägg hela filén på degplattan och rulla ihop till ett paket.
5. Lägg paketet med skarven nedåt på en plåt eller form klädd med bakplåtspapper.
6. Pensla med uppvispat ägg och gratinera i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter.
Servera med t ex. en passande potatisrätt.
Krämig & smakrik pastasås med kyckling
Ingredienser 4 portioner:
4 kycklingfiléer
1 purjolök
2 paprikor
ca. 8 champinjoner
4 dl creme fraiche
2 tsk sambal olek
1 msk chilisås
1 kruka färsk basilika
300 g. valfri pasta
Salt & svartpeppar
1. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, ca 2 cm.
2. Bryn dem i smör eller olja i en stekpanna.
3. Koka vatten och tillsätt pastan.
4. Strimla purjolöken, dela paprikorna i små bitar och skiva champinjonerna. Tillsätt dem till kycklingen och låt allting fräsa några minuter.
5. Tillsätt sambal olek, chilisås och krydda med salt, peppar och hackad basilika (halva krukan).
6. Tillsätt creme fraiche och låt allt puttra tills kycklingen är genomstekt.
7. Servera med pastan och resten av basilikan.
Kycklingpaj
Ingredienser 6 portioner (1 paj):
Pajdeg:
50 g smör
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl fil
Fyllning:
1 purjolök
400 g champinjoner
1 grillad kyckling
2 1/2 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
salt & pepper
2 dl riven ost
1. Blanda ingredienserna till degen i en skål.
2. Tryck ut degen i en ugnfast form och nagga med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen ca. 10 min.
3. Skär purjolöken och champinjonerna i små bitar och stek bitarna i lite matfett på medelvärme tills de mjuknat.
4. Skiva kycklingen i små bitar och lägg i stekpannan.
5. Red med vetemjöl och ha i resten av ingredienserna.
6. Häll över fyllningen i pajskalet och grädda i 225 grader i 20 minuter.
Helg & fest
Enkelt & festligt
Snabba & nyttiga vegetariska rätter
Snabba & nyttiga skinkrätter
Snabba & nyttiga skaldjursrätter
Snabba & nyttiga kasslerrätter
Snabba & nyttiga köttfärsrätter
Snabba & nyttiga kötträtter
Snabba & nyttiga fiskrätter
Billiga & snabba vegetariska rätter
Billiga & snabba skinkrätter
Billiga & snabba köttfärsrätter
Billiga & snabba kötträtter
Billiga & snabba kasslerrätter
Billiga & snabba fiskrätter
Billiga & snabba kycklingrätter
Chilihet räkwok
Ingredienser 4 portioner:
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
300 g skalade räkor
250 g äggnudlar
500 g djupfrysta wokgrönsaker
matfett
2 dl fiskbuljong
5 msk chilisås
salt
svartpeppar
chilipeppar
1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Ta bort kärnor och hinnor från chilifrukten och strimla den fint.
2. Koka upp vatten och lägg i nudlarna.
3. Hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna med matfett. Fräs lök och chili och tillsätt sedan wokgrönsakerna och låt de wokas några minuter.
4. Späd med buljong och chilisås. Låt allt koka upp.
5. Tillsätt räkor och nudlar och låt allt bli genomvarmt. Krydda efter smak.
Billiga & snabba skaldjursrätter
Billigt & snabbt
När du handlar
Kryddor & smaksättningar
Snabbt & nyttigt
Enkla, snabba & nyttiga kycklingrätter
Kycklingburgare med avocado och sallad
1 kycklingfilé (marinera den gärna innan)
1 dubbel rågformsmacka
1/2 avocado (i skivor/mosad)
1 msk tacosalsa
5 cm. gurka
1 tomat
1/2 gul paprika
Några skivor rödlök
Dressing:
1 tsk olja
1 tsk vit balsamvinäger
1 krm italiensk salladskrydda
1. Stek kycklingfilén på medlevärme i ca. 3-5 minuter på varje sida beroende på hur stor den är. Kontollera att den är genomstekt (lite ljusrosa är okej om du låter den ligga i folie en stund så att den eftersteks av sin egna värme vilket även gör den saftigare).
2. Skiva grönsakerna.
3. Lägg kycklingen på brödet samt lägg på så mycket grönsaker du vill.
4. Gör en sallad av de grönsakerna som blir över och servera gärna med en god dressing!
Billiga, enkla & snabba skaldjursrätter
Billiga, enkla & snabba fiskrätter
Billiga, enkla & snabba kasslerrätter
Billiga, enkla & snabba kötträtter
Billiga, enkla & snabba köttfärsrätter
Billiga, enkla & snabba vegetariska rätter
Billiga, enkla & snabba skinkrätter
Billiga, enkla & snabba kycklingrätter
Kyckling med paprika, champinjoner och pasta
2-3 stycken kycklingfiléer
1 gul lök
1 stor burk skivade champinjoner
1/2-1 paprika
1 fpk. matlagningsgrädde
1-2 msk kalvfond (på flaska)
Salt & peppar
ca. 280 g. pasta
1. Koka upp vatten och tillsätt pastan.
2. Skiva kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm.
3. Hacka och bryn löken i en stekpanna och tillsätt sedan kycklingen. Krydda efter smak.
4. Hacka paprikan i mindre bitar.
3. När kycklingen fått färg kan du tillsätta paprika, champinjoner, matlagningsgrädde och smaka av med fond. Låt puttra tills pastan är klar!
Krämig tomatsås med skinka, champinjoner och pasta
200 g. rökt skinka (skivade)
1 gul lök
1 stor burk skivade champinjoner
1 frp. Keldas färdiga pastasås "tomato treat"
ca. 280 g. spagetti
1. Koka upp vatten och tillsätt pastan.
2. Hacka och bryn löken i en stekpanna medan du skivar upp skinkan i mindre bitar.
3. Tillsätt skinka, champinjoner och tomatsås och låt puttra tills pastan är klar.
Servera!